bayersk ?l

Det som började som en förebyggande åtgärd mot förorenat, oätligt öl har under århundradena utvecklats till nästan ett slags godkännandestämpel för enastående öl: Under senmedeltiden såg den bayerska renhetslagen till att inga konstiga ingredienser letade sig in i vattenkokaren och gör än idag en auktoritet som många bryggare stolt håller fast vid. Framför allt visar detta att öl alltid har varit en del av livet och kulturen i Bayern.

Bayersk ölvariant

Bayersk öl åtnjuter ett utmärkt rykte i Tyskland och världen. Bryggprodukterna från södra Tyskland kommer till stor del från traditionella hantverksbryggerier: Många av bryggerierna har varit i familjens händer i århundraden och har en skattkammare av recept som förs vidare från bryggare till bryggare. Bryggeriet är ett respekterat skrå med tradition och passion.

Bayersk öl kan grovt delas in i fyra kategorier. Bavarian Pils har sina rötter i grannlandet Tjeckien, där enligt legenden skapade en bryggare från Vilshofen världens första Pils. Den fick sitt namn efter sin ursprungsplats, Pilsen, och har toppat listan över Tysklands populäraste öl sedan dess. Bavarierna brygger en utmärkt Pilsner, även om den inte är nummer 1 i deras delstat. Vete är fortfarande föregångaren här, även om bayerska har en mycket balanserad ölsmak och förespråkar variation i ölglaset. Weissbier är en sydbayersk ölstil och är förmodligen främst förknippad med staten. Förutom pilsner och veteöl finns det mer: ljus lager till exempel. Full öl är den kategori som de flesta bayerska ölsorterna tillhör. Helle kännetecknas av sitt ursprungliga vörtinnehåll och bryggs även för export. Den sista stora kategorin är säsongsbetonade öl, som den extremt populära Bockbier, som bryggs och dricks från senhöst till vår. Bocköl är en av stjärnölstyperna och serveras traditionellt i Bayern under fastan och vid festliga tillfällen.

Bayern: ölland genomgående

Om man tittar på Bayerns utbud av öl är det ingen överraskning att Bayern är ett så viktigt land på ölmarknaden. Utöver de beprövade klassikerna bryggs såklart även ungt, kreativt öl i Bayern: allt fler hantverksbryggerier växer fram och etablerar sig sida vid sida med traditionella verksamheter. Den bayerska ölkulturen är livlig och öppen för nya saker. En anledning till de utmärkta ölen från Bayern är förvisso rikedomen av råvaror. Vatten är grunden för varje god öl och Bayern är stolt över sin utmärkta vattenkvalitet. Många bryggerier har sina egna djupa brunnar från vilka de hämtar sitt bryggvatten. Humlen för bayersk öl växer på flera platser i delstaten. De två mest kända humleodlingsområdena är Hallertau och Spalt. Humlen därifrån bryggs inte bara i Bayern, utan skickas över hela världen. Och det är inte bara humle som trivs under den bayerska solen: kornet, som malten huvudsakligen tillverkas av, växer utmärkt här. Så det är inte konstigt att något underbart skapas av dessa regionala råvaror efter att ha tillsatt lite jäst!

Bayersk öl är en sann institution i ölvärlden och har verkligen förtjänat detta goda rykte tack vare traditionellt hantverk, de finaste ingredienserna och en hel del passion.


-
(0)
€ 2,90
MEHRWEG 0,33 L Bottle - € 8,79 / LTR
;