deposition

Har du frågor om hur, var och om du kan lämna tillbaka de tomma flaskorna med dina ölspecialiteter till Bierothek®? Hur mycket pant får du tillbaka från vilken flaska och hur kan du känna igen den?

Vi kommer nu att klargöra alla dina frågor om pantsystemet hos Bierothek®.

Tips: För att spara dig själv texten nedan: Ge flaskorna du köpt på Bierothek® till en av våra stationära Bierothek®-filialer   tillbaka och få tillbaka dina insättningspengar direkt, enkelt och smidigt. Och kom ihåg: Med dessa pengar kan du genast unna dig en ny smakupplevelse med en av våra öl. För alla vet att insättningspengar bara gör din plånbok fet och klirrar i fickan.

Vill du fortsätta läsa? Ja då, låt oss gå: Det finns två pantsystem som finns i Tyskland: enkelriktade och återanvändbara pantsystem.

DISPONIBEL

Sedan 2006 kan alla som har en pantflaska för engångsbruk lämna tillbaka den varhelst engångsdrycksförpackningar säljs i samma typ av material. Även om varuautomaterna ofta inte accepterar alla kan du enkelt lämna tillbaka dem i kassan och få din insättning.

DPG-systemet (Deutsche Pfandsystem GmbH-systemet) hänvisar endast till envägspantsystemet, men inte det återanvändbara pantsystemet eller returen av dryckeslådor.

DPG-logotypen ovan hjälper dig att känna igen engångsförpackningar. Du får vanligtvis 25 cent i retur för varje engångspantförpackning. Denna förpackning läggs tillbaka till en återvinningscykel för att skydda miljön, precis som i det återanvändbara systemet.

ÅTERANVÄNDBAR

När de återanvändbara pantflaskorna lämnas in återlämnas flaskorna till tapparen. Detta sköljer och rengör dem tills de kan fyllas på igen. Detta har den stora fördelen att det skyddar miljön och vi lämnar ett mindre koldioxidavtryck. Det betyder att flaskor kan återanvändas cirka 50 gånger.

Du kan känna igen dina återanvändbara flaskor, till exempel på logotyperna ovan. De är ofta märkta med etiketter som hyrflaska, pantflaska, återanvändbar eller återanvändbar flaska.

Det återanvändbara flaskpantsystemet är frivilligt. Det innebär att säljare frivilligt kan ta emot MW-flaskor som inte finns i deras sortiment och som är köpta någon annanstans. Om MW-flaskorna kommer från säljarens sortiment tar han tillbaka dem och tar tillbaka dem till sin buteljerare eller producent, där de återställs i form och kan användas igen.

Du får vanligtvis 8 cent för öl MW-flaskor. För specialflaskor, som swing top-flaskor, kan panten också vara högre. Enskilda behållare, såsom St. ERHARD Original, har en pant på 15 cent. Depositionen kan variera för flaskor från utlandet (belgiska öl vanligtvis 10 cent).

Allmän information

Öl från länder utan pantsystem, som Schweiz eller USA, har också antingen en engångs- eller återanvändbar logotyp. Så du kommer definitivt att få tillbaka din insättning från oss. Depositionsräntorna för utländska ölsorter, som ofta belgiska ölsorter, kan dock variera.

FARA!!! Om flaskan inte längre visar att det är en pantflaska (t.ex. etiketten är avriven) kan säljaren inte ta tillbaka flaskan och du kanske inte får tillbaka din pant. Om så är fallet, så har du tur, eftersom han bara gör det här av välvilja.

Insättningsöversikt

Du kan hitta ytterligare information om insättningar på DPG:s webbplats på www.dpg-pfandsystem.de

Tyvärr finns det ingen Bierothek®-filial nära dig ännu (Bierothek® Bamberg, Bierothek® Leipzig, Bierothek® Stuttgart, Bierothek® Erfurt, Bierothek® Nürnberg, Bierothek® Erlangen, Bierothek® Fürth, Bierothek® Frankfurt, Bierothek® München). eller beställde du från vår webbutik? Då skulle du logiskt sett kunna lägga dina tomma flaskor i ett paket, skicka dem till oss och få tillbaka pantpengarna från oss. Det är dock inte så vettigt eftersom du vanligtvis måste betala mer porto än vad du får tillbaka som deposition.

Eftersom vi tänker på dig råder vi dig, som beskrivs ovan, att lämna in dina flaskor till en dryckeshandlare du litar på eller till exempel till Lidl (Lidl har ett stort urval av pantförpackningar med DPG-logotypen, som de tar tillbaka och du får tillbaka dina pengar). Självklart kan du även lämna tillbaka ditt pantförpackning till alla andra lågprisbutiker, stormarknader m.m.

Om du inte vill behålla dina smycken från vårt sortiment som dekoration eller souvenirer och din lägenhet inte redan är full av ölflaskor från Bierothek®, finns det bara en sak kvar att säga:

Kom förbi oss, lämna in flaskorna du köpt av oss och hämta panten på plats. Låt samtidigt våra motiverade medarbetare i ditt Bierothek® tipsa dig om nya öl eller klassiker. Vi hittar även ölet som är perfekt skräddarsytt för dig. Eller helt enkelt ge bort ett egenmonterat ölpaket med ett elegant Bierothek®-glas till vänner, partners eller familj.

Vi ser fram emot dig och ditt besök.

Din Bierothek®

;