Bayersk blek

Södra Tyskland kännetecknas av sin otroliga variation av öl. Regionen med den högsta tätheten av bryggerier i världen ligger här och det är rimligt att säga att på vissa ställen har varje by, oavsett hur liten den är, sitt eget bryggeri. Öl är fast förankrat i söderns tradition och hyllas varje dag som en levande kulturell tillgång. Stilarna i den nedre halvan av Tyskland är lika olika som teknikerna, råvarorna och recepten. Man dricker veteöl, bock, pilsner, rökt öl, mörka varianter, vid behov även en alkoholfri öl eller en shandy och så klart ljusöl.

Den senare är särskilt populär i Bayern. Å ena sidan beror det på att ljuset passar bra till det rejäla regionala köket. Snacks, dumplings, stekar, bratwurst, surkål, knogar, vit korv och till och med äppelstrudel, plommonkaka och baveses slängda i kanel och socker harmoniserar underbart med den milda kryddan av det gyllene ölet. Å andra sidan kan det lätta ölets berömmelse tillskrivas dess makalöst drickbara, delikat balanserade och smakfulla karaktär. Sedan dess uppfinning i slutet av 1800-talet har fanskaran växt stadigt och vi har länge varit en av dem.

Är ljus något för dig också?

Normalt kommer ljuset i en kristallklar, glänsande guldton. Dess alkoholhalt ligger i mitten och med en behaglig 4,5 till 5,5 % kan du då och då njuta av mer än ett glas. Den halmblonda skönheten har en maltig accent i doft och smak: en fin bukett av spannmål och ugnsfärskt bröd fyller luften, medan den första drinken snärjer gommen med fylliga malttoner, mjuk sötma, inslag av karamell, honung toner och en återhållen humlebeska. När det kommer till kropp sträcker sig ölstilen från slimmade versioner till fylligare, stabilare versioner. Alla versioner har dock den höga drickbarheten och underbara fräschören gemensamt.

Efter nästan två årtusenden dominerat av mörka, starka och toppjästa öl, trädde ljust öl in på scenen mellan 1800- och 1900-talen. Uppfinningen av kylmaskinen var till stor del ansvarig för att Münchenborna ville utöka sin redan breda repertoar av öl med en lätt, underjäst specialitet. Tidigare kunde underjästa öl endast bryggas under det kallare halvåret på grund av bristen på kylmöjligheter, men det har nu ändrats. München-faten skilde sig markant från den tjeckiska pilsnern: det lätta ölet var mindre bittert, något rundare och mycket mer drickbart. Sedan dess har ölstilen blivit en absolut ölträdgårdsklassiker och borde inte längre saknas i någon ölkällare. rn

Upptäck vårt breda utbud av de finaste lättölen här och hitta din nya favoritöl!