Pilsner

Pils-ölstilen är den mest populära ölstilen i Tyskland. Det underjästa ölet tillhör lagerklassen och jäses därför vid 4-9°C.

Den för närvarande mest populära ölstilen i Tyskland har sitt ursprung i Pilsen (nuvarande Tjeckien) på 1800-talet. Det fanns redan en öl där på den tiden, men den var inte särskilt populär eftersom den helt enkelt var av dålig kvalitet. Det var därför en bayersk bryggmästare från Villshofen kallades till Pilsen, som skapade en ny ölstil. Detta var helt övertygande och började sin framgångssaga över hela världen.

I en Pilsner ligger fokus helt på humle. Maltiga och söta smaker är bara sekundära. Den smala helölen har cirka 5 % alkohol och en ljus till gyllene färg.

Det finns många olika typer av svampar som har utvecklats över tid. De mest kända är "bayerska pils", "bohemiska pils", "amerikansk pils" och "nordtyska pils", som har en humlig, bitter smak. Helst ska en Pilsner drickas vid en temperatur på runt 8°C.

2014 vann Schönramer Pils från Private Landbrauerei Schönram till och med förstaplatsen som Pils från Tyskland vid World Beer Cup och hedrades med titeln "Best Pils in the World".