Bierothek® Magazin

Bierater av Bierothek® Stuttgart, Marco Liebig, i finalen i tyska ölsommeliermästerskapet

Den stora finalen av German Beer Sommelier Championship kommer att äga rum för fjärde gången den 13 november 2018. Vår uppskattade öltillverkare från Bierothek® Stuttgart - Marco Liebig kommer också att vara där. Den här dagen kan 44-åringen visa de andra fem konkurrenterna vad han kan.

German Beer Sommelier Championship

German Beer Sommelier Championship består av två preliminära omgångar och en sista omgång, som anordnas av DOEMENS Academy. I den första preliminära omgången måste olika ölstilar och typiska ölsmaker kännas igen. Alla som har utmärkt sig här och tagit sig till topp tio går vidare till andra omgången. Här ska en ölpresentation hållas inför en jury, som i slutändan utser de sex bästa deltagarna som finalister i tävlingen. Dessutom kan de bästa 15 deltagarna se fram emot att kvalificera sig för att delta i World Beer Sommelier Championships 2019 i Rimini. I finalen den 13 november 2018 ska varje finalist hålla en presentation om en speciellt utvald öl inför en stor publik och expertjuryn på BrauBeviale i Nürnberg. Den som är mest övertygande vinner och kan kalla sig den tyska ölsommeliermästaren!


Intervju med Bierater från Bierothek® Stuttgart Marco Liebig


Bierothek® Magazine : Hej Marco. Låt oss börja med att prata lite om dig själv. Vart kommer du ursprungligen ifrån?

Marco : Hej alla. Jag kommer ursprungligen från vackra Ostfriesland - närmare bestämt från Emden.Bierothek® Magazine : Varför är ämnet öl så fascinerande för dig?

Marco : Det finns en oerhört stor variation av humle, malt och jäst som underbart trollar fram så många ölstilar att det alltid är ett stort nöje för mig.Bierothek® Magazine : När upptäckte du egentligen din kärlek och din affinitet till öl?

Marco : Det var flytten till Franken efter nästan 2/3 av mitt liv i norr. Min första erfarenhet av kylstället för drycker var inget mindre än episk! En sådan enorm kylhylla med så många öl, som också var helt annorlunda, gjorde mig mållös.Bierothek® Magazine : Låt oss prata om det tyska mästerskapet i ölsommelier, där du deltar. Hur förberedde du dig inför den preliminära omgången av mästerskapet och hur explicit inför finalen?

Marco : Jag började faktiskt vara värd för provningar med vänner nästan varje vecka tre månader i förväg. Jag var väldigt strikt och använde bara en stil per provning. Det fanns alltid olika bryggerier som vi smakade. Vi började med Pilsener, sedan kom Helles, Export, Kölsch, Kristallweizen, Münchner Dunkel, Helle Bock och Belgian Blonde. Jag förbereder mig fortfarande för finalen.Bierothek® Magazine : Den preliminära omgången av tyska mästerskapet ägde rum den 13 oktober 2018 - inklusive dig och över 40 andra deltagare. Blev du förvånad när du var bland de 6 bästa tyska ölsommelierna i år och nu kan slåss om titeln med dina fem motståndare den 13 november?

Marco : Jag blev så mycket förvånad! Jag klarade trots allt mitt ölsommelierexamen i juni i år.Bierothek® Magazine : Till sist, ge våra läsare ett tips om hur man lär sig känna igen speciella aromer och dofter i öl?

Marco : Det är faktiskt hård träning. Det är inte bara öl som provas regelbundet. Det är också så att jag äter mat mer medvetet till exempel. Jag försöker alltid fånga matens egenskaper. Detta inkluderar färg, konsistens, doft, smak. Jag köper regelbundet olika sorters frukt och smakar dem med jämna mellanrum under dagen. Jag har kryddor som jag "nosar" regelbundet. Eftersom smaklökarna förnyar sig ungefär var 7-9 dag är det viktigt att skapa ett "smak- och doftminne".Bierothek® Magazine : Tack för att du tog dig tid med oss. Vi önskar dig mycket framgång på sista dagen av de tyska ölsommeliermästerskapen och gratulerar dig till den stora framgång du har uppnått hittills.


30.October 2018
;