Bierothek® Magazin

Little Craft Beer ABC

Här kan du få alla svar på dina frågor om hantverksöl. Enkelt och bra förklarat.

 

Hantverksöl eller hantverksöl?

Termen craft beer är helt enkelt den tyska översättningen för den engelska termen craft beer. Så oavsett om hantverksöl eller hantverksöl - båda termerna är korrekta och du bestämmer vilken du vill använda.

 

Vad är hantverksöl?

Termen hantverksöl är en generisk term för en mängd olika ölsorter. Från IPA till Porter Stout till Belgian Wit - det finns inget som inte existerar. Generellt sett står hantverksöl för ett öl tillverkat för hand, vilket står i kontrast till massproducerat öl i stora bryggerier. Det är dock väldigt svårt att kategorisera hantverksöl då riktlinjerna för de enskilda kategorierna skiljer sig från land till land, om de överhuvudtaget finns. I USA har Brewers Association satt strikta riktlinjer för när en öl kan kallas hantverksöl. De sätter sina hantverksölstandarder med deras motto "Small, independent, traditional":

  1. Litet: Ett bryggeri som vill sälja sin öl som hantverksöl kan producera max sex miljoner fat öl per år, vilket är cirka tio miljoner hektoliter. Först då kan det officiellt kalla sig ett hantverksbryggeri.
  2. Oberoende: Ett hantverksbryggeri måste äga minst 75 % av företagets aktier. Så fort ett tredjepartsföretag från alkoholbranschen äger mer än 25 % av aktierna får bryggeriet inte längre kalla sig hantverksbryggeri och får inte heller sälja sin öl som hantverksöl.
  3. Traditionellt: Ett hantverksbryggers sortiment ska till stor del produceras traditionellt. Råvarorna är särskilt viktiga här. Vatten, humle, jäst och malt sägs vara de enda ingredienserna i ölen.

Dessa standarder är dock inte vettiga för Tyskland. Bara aspekten av den årliga ölproduktionen är helt värdelös i Tysklands hantverksölscen, eftersom även de stora tyska bryggerierna Augustiner (1,5 miljoner hektoliter/år) och Oettinger (5,4 miljoner hektoliter/år) då skulle betraktas som hantverksbryggerier som räknas in.

Likaså måste alla öl i Tyskland bryggas enligt renhetslagen, vilket innebär att det traditionella perspektivet för hantverksöl i Tyskland, liksom det årliga produktionen, inte skulle vara meningsfullt. Om du inte gjorde skillnad mellan det amerikanska och tyska perspektivet på hantverksöl, skulle nästan varje bryggeri i Tyskland vara ett hantverksbryggeri. Enligt den amerikanska klassificeringen skulle bara aspekten av självständighet beröva vissa stora bryggerier titeln hantverksbryggeri. Beck's, Astra, Kulmbacher och Paulaner tillhör till exempel större bolag som Heinecken, Carlsberg eller AB InBev.

Det är därför det är extremt svårt i Tyskland att hitta en klassificering av när en öl är en hantverksöl.

Var är ursprunget?

Ursprunget till hantverksöl ligger helt klart i USA. Med bara tre stora bryggerier kvar på 1970-talet på grund av det stora förbudet, liknade varje öl i USA varandra. Det fanns ingen sorts öl, så privatpersoner bestämde sig för att brygga sin egen öl hemma som en hobby. Craft beer föddes 1978 när dåvarande president Jimmy Carter tillät hem- och hobbybryggare att sälja sin öl.

Vid millennieskiftet förändrades många människors medvetande. De ville veta vad de åt. Bakar bagaren fortfarande sitt bröd för hand och i stenugn eller får han det färdigt levererat från huvudkontoret och måste bara baka färdigt i en bakmaskin? Denna omtanke gav hantverksölscenen en otrolig uppsving och fick mer och mer rykte. Intresset för hantverksöl började dock växa fram i Tyskland först tio år senare. Sedan dess har hantverksölscenen fortsatt att växa starkt och allt fler tyskar vet vad de ska göra med begreppet hantverksöl.

Hur smakar hantverksöl?

Hantverksöl kan vara otroligt mångsidigt och eftersom begreppet ligger närmare produktionsmetoden än en specifik typ av öl, kan lite sägas om smaken på de enskilda hantverksölen.

Bara ett snabbt exempel: en IPA (India Pale Ale) är en hantverksöl som är bitter. Detta orsakas av den intensiva användningen av humle. Eftersom detta helt klart är i fokus för IPA, humles IPA:n minst två gånger och stora mängder och ofta används många olika typer av humle i bryggningsprocessen. Fem till sju olika humlesorter är inte atypiska.

 

Var kan jag köpa hantverksöl?

Det är för närvarande fortfarande svårt att få tag i vissa typer av hantverksöl i Tyskland. Men under de senaste åren har tillgängligheten inom hantverksölscenen i Tyskland förbättrats dramatiskt och du kan nu hitta några hantverksöl i återförsäljare och välsorterade dryckesmarknader. Självklart är det enklast för dig om du besöker vår Bierothek® onlinebutik och beställer din favorit hantverksöl eller besöker oss i någon av våra nio Bierothek® filialer och får reda på mer om ämnet hantverksöl från en av våra motiverade personer Anställda ta reda på. Vi erbjuder dig även möjligheten att smaka på olika hantverksöl och lära dig mer om dem med våra Bierothek®-ölseminarier i alla våra Bierothek®-filialer. Du hittar mer information om detta här .

 

Hantverksöl i Bierothek®!      

Vi erbjuder dig en mängd olika hantverksölspecialiteter ur vårt sortiment, som du kan köpa i vår Bierothek® onlinebutik eller i någon av våra nio Bierothek®-filialer.

Bierothek® hantverksölpaket, Bierothek® ölpaket Frankens hantverksöl, Bierothek® ölpaket Tysklands hantverksöl och Bierothek® ölpaket Bavarias hantverksöl erbjuder dig också en okomplicerad möjlighet att prova 12 olika hantverksöl och testa variationen av öl i de enskilda regionerna. Bierothek®-ölpaketen passar såklart perfekt som födelsedags- eller julklappar. Om du redan är mer bekant med hantverksöl och inte letar efter ett Bierothek® ölpaket som vi har satt ihop, så har vi givetvis en idé för dig också. Skaffa helt enkelt en tom Bierothek® ölpaketlåda och beställ 12 öldelikatesser som passar just din smak - det finns inga gränser för din kreativitet.

Kan det vara lite mer elegant? Då är Bierothek® selection trälåda precis rätt för dig. Den tomma trälådan rymmer 4 flaskor öl och 1 avsmakningsglas. Lägg dina öl, ditt glas och trälådan i din varukorg så skickar vi den fullpackade Bierothek®-trälådan direkt hem till dig.

Självklart kan du även själv sätta ihop dina ölpaket eller urval av trälådor i din Bierothek®-filial och ta med dig direkt hem. Våra medarbetare hjälper dig gärna.

10.October 2017
;