Bierothek® Magazin

Hantverksöl är ingen modefluga

Runt millennieskiftet började bryggare här också brygga hantverksöl som stack ut från klassikerna Pils, Weizen och Bock i det tyska öllandskapet. Då fanns det knappt något enskilt öl, man drack industriproducerat öl från stora bryggerier överallt. Även om det fanns små bryggerier på 90-talet och början av 2000-talet som fortfarande bryggde traditionellt som de brukade, var de inte i fokus. Man skulle nästan kunna hävda att det motsatta var fallet. Men det skulle snart ändras.

Om man tittar på statistik över utvecklingen av intresset för hantverksöl i Tyskland kommer man att märka en markant ökning sedan 2013. Detta ökade intresse återspeglas tydligt på ölmarknaden: otaliga hantverksbryggerier har vuxit fram de senaste åren – det tyska öllandskapet har utökats till att omfatta några ölstilar som fortfarande verkade exotiska på den tiden. Idag är de flesta ölälskare bekanta med pale ale, IPA, stouts och barley wines, som 2010 ännu inte kunde nämnas här i landet.

Det som började som en högförsäljningstrend verkar nu sakta plana ut. Hantverksöl har för länge sedan blivit en integrerad del av tyska barer och dryckesbutikernas hyllor och ändå talas det om en avtagande entusiasm. Christian Klemenz, ölsommelier och grundare av Bierothek®, ser förändringen lugnt: "Medieuppfattningen om ämnet "hantverksöl" och den underliggande ekonomiska verkligheten har upplevt en klassisk hypecykel och närmar sig nu gradvis en hälsosam nivå." Klemenz har en realistisk syn på utvecklingen och vill inte lägga alltför stor vikt vid vare sig den snabba ökningen eller svackan som många har förutspått: ”Mångas ibland överdrivna förväntningar har gett vika för en fas av desillusion och begär och verklighet är kommer nu sakta ihop bättre igen.” Det är precis här han skulle vilja börja med Bierothek® och specifikt svara på den ständigt föränderliga efterfrågan. ”En specialiserad ölåterförsäljare som den vi driver har nu etablerat sig ordentligt på marknaden och segmentet har även hittat sin nisch inom cateringbranschen. Massan av konsumenter är helt enkelt inte så långt som många skulle önska, men det är detaljhandelns uppgift som oss, att låta kategorin växa hållbart med en realistisk syn, säger Klemenz om sitt arbete som Bierothek®-grundare och ambassadör för uppdraget. av hantverksöl.

Nu är det viktigt att inte vila på svunna dagars lagrar. För att hålla sig på bollen måste utvecklingen på ölmarknaden noggrant analyseras och utvärderas. Om du vill bli framgångsrik måste du alltid vara flexibel och öppen för kundens behov. Bierothek® antar gärna dessa utmaningar. "Bättre strukturering av vår portfölj av varumärken har varit en process som har blivit allt viktigare i takt med att vi har vuxit totalt under de senaste åren. Utöver våra egenproducerade egna varumärken har vi över tid slutit exklusiva import- och distributionsavtal med några utländska toppbryggerier, som vi i vår nomenklatur kallar exklusiva varumärken”, säger Klemenz. För att kunna erbjuda Bierothek®-kunder ett brett utbud av internationella ölspecialiteter arbetar han med stor ambition att hålla sig uppdaterad och alltid knyta nya kontakter med intressanta bryggerier. Förutom hantverksöl från hela världen finns naturligtvis även nationella bryggerier representerade: ”Vi har även träffat avtal med några av de bästa tyska hantverksölmärkena om detaljhandel och grossistdistribution i Tyskland; vi hänvisar till dessa som partnermärken av Bierothek®. Vår partner och exklusiva varumärken åtnjuter en speciell status i vårt sortiment och vi inkluderar dem i allt större utsträckning i vår marknadsföring." Klemenz lägger stor vikt vid ett smidigt samarbete med bryggerierna: "Vi ser många fördelar i ett nära samarbete mellan tillverkare & Återförsäljare och är mycket är nöjd med utvecklingen så här långt.” Detta är det enda sättet att fånga och betjäna hantverksölsmarknaden fullt ut.

Klemens gjorde ett tydligt uttalande när han 2019 ingick ett samarbete med Olaf Wirths från LaBieratorium. Det lilla bryggeriet hade nyligen gett efter för de snabba förändringarna på marknaden för hantverksöl och var på väg att dö ut. För att vara ett exempel och bevara en bit av Cottbus ölhistoria, implementerade Klemenz idén om en partnerskapskonstellation. Tillsammans kommer Olaf Wirths kreativa bryggidéer och marknadsförings- och försäljningsexpertisen från Bierothek® tillsammans att positionera varumärket LaBieratorium hållbart på marknaden. Med denna kupp tar Bierothek® en tydlig position inom hantverksölbranschen och visar att att etablera ett varumärke innebär mer än att bara hoppa på en kortlivad trend. Om du vill tillhöra permanent måste du bygga en profil med mervärde. Men det hårda arbetet bär redan frukt: ”En konsolidering på den tyska hantverksölsmarknaden kan definitivt redan ses, vilket inte nödvändigtvis är förvånande och till viss del var förväntat. För att fungera ekonomiskt krävs alltid en viss storlek, både på produktions- och handelssidan. Och bara modeller som går in i rätt partnerskap och utvecklar en tydlig kompetensprofil kommer att kunna överleva på marknaden på lång sikt.” Företaget, som verkar under det betydande namnet Kollabieratiorium, vill ta hantverksöl på allvar bortom den initiala hypen och se till att det upptar en fast nisch i Tyskland vid sidan av konventionella ölsorter.

Klemenz är optimistisk om framtiden för hantverksöl i Tyskland: "Allt som erbjuder verkligt mervärde för ett bredare spektrum av konsumenter kommer att fortsätta att ha rätt att existera och på medellång till lång sikt förblir vi övertygade om att hantverksölsegmentet i Tyskland kommer att växa och hållbart ta en permanent plats i ölsegmentet.”

LaBieratorium-ölen kommer givetvis att finnas att köpa i våra Bierothek®-filialer samt i vår onlinebutik och hos våra partneråterförsäljare. Dessutom säljer vi även ölen genom vår grossist i hela Tyskland till specialiserade ölhandlare, krögare och intresserade återförsäljare.


21.May 2019
;