Flerkorns öl

Ölstilen Hefeweizen är en överjäst, ofiltrerad, grumlig ölstil och tillhör med cirka 5 % alkohol aleklassen . Minst 50 % vete måste användas i produktionen innan det kan kallas Hefeweizen. Den åtnjuter stort rykte, särskilt i södra Tyskland. En invånare i München klarar sig verkligen inte utan sin coola, blonda Hefeweizen, som han dricker bekvämt i en ölträdgård under ett kastanjeträd. Tillsammans med vita korvar, kringlor och söt senap kunde en solig sommardag inte bli bättre. I Bayern kallas Hefeweizen ofta för veteöl eller helt enkelt vete eller jäst.

Smakmässigt imponerar den med bananaromer. I denna ölstil ligger fokus på malten, där humlen och deras beska är sekundär och endast används som motvikt.

Hefeweizen var nästan utdöd i tidigare tider. Eftersom vetereserverna hade företräde för produktion av bröd så att befolkningen inte led av hunger, fick ölproduktionen nästan helt stoppas tills vidare på grund av vetebrist. Endast Wittelbachers hade monopol på att brygga Hefeweizen. När förbudet väl hävdes tog det lite tid för ölstilen att återta popularitet.

Ett av de mest kända bryggerierna som bryggde Hefeweizen tidigt efter att bryggförbudet hävdes och till och med grundade ett rent veteölsbryggeri var bryggeriet Schneider Weisse , som finns kvar än idag.