Sur öl

De tider då det bara drack klassiska ölstilar som Pils, Lager etc. är förbi – senast med starten av craft beer-rörelsen i USA. Små mikrobryggerier är extremt angelägna om att experimentera och använda en mängd nya ingredienser i bryggningsprocessen.

rn

Fruktöl

rn

Viljan att experimentera och förnya sig syns tydligt i fruktölens ölstil. Oavsett om det är körsbär, hallon eller persikor – det finns inga gränser. De mest kända stilarna är den belgiska Kriek (Lindemans - Kriek) och Framboise (Lindemans - Framboise) , som ursprungligen är en lambic och sedan bryggs med frukt. Ingredienser som mateblad, som har sitt ursprung i Peru, hamnar också i bryggkokaren idag (St. Erhard® - Alpaca Mate Ale) och skapar en otrolig variation av smaker som inte hade kunnat föreställas tidigare.

rn

Syrliga öl

rn

Ölstilen suröl är svår att definiera. Typiska surölsrepresentanter är lambicöl, Gueuze (Lindemans - Gueuze) och Faro (lambik med stengodis), som har sitt ursprung i Belgien. Berliner Weisse (BRLO - Weisse) och Gose (Bayerischer Bahnhof - Original Leipziger Gose) är förmodligen de mest kända tyska surölen. Specialjäst eller mjölksyrabakterier ger de sura ölen sin uppfriskande syrliga smak.

rn

Frukt och suröl kompletteras optimalt med vitt kött, lätta sallader, sushi och jätteräkor. En glass med frukt stödjer smaken av de två stilarna perfekt.